MARCIN MASECKI

- pianino 

 

Marcin Masecki, 1982, warszawiak, pianista, kompozytor, lider i partycypant masakrycznie ogromnej ilości niezwykle różnorodnych projektów. Razem z Janem Młynarskim założył Jazzband Młynarski-Masecki, skupiający się na przedwojennym polskim jazzie. W duecie z Jurkiem Rogiewiczem gra ragtajmy. Jest członkiem zespołu Candelarii Saenz Valiente Picotrial Candi. Komponuje muzykę do filmów (obecnie do najnowszej produkcji Pawła Pawlikowskiego). Prowadził orkiestrę Polonezy, zespół Profesjonalizm, był dyrektorem pierwszej edycji WOR (Warszawskiej Orkiestry Rozrywkowej), oraz członkiem międzynarodowego zespołu Paristetris. Skomponował swoją pierwszą symfonię dla Orkiestry Ochotniczej Straży Pożarnej w Słupcy. Pisał również dla Cellonet, Poznańskiej Filharmonii, Elbląskiej Orkiestry Kameralnej.

Jego równoległym koniem jest muzyka klasyczna, którą przedstawia w nieortodoksyjny sposób. Ostatnia płyta to Chopin: Nokturny, nagrana na legendarnym już, małym, średnionastrojonym pianinku. Czasami zagra z Maciem Morettim bossa-nowe. Prawie rezyduje w warszawskim BarzeStudio, w którym co chwila coś gra.

 

Dyskografia: 
"Mięso" (CD-R, 2007) 
"Bob" (Lado ABC, 2009) 

"John" (Lado ABC, 2010)

"Die Kunst Der Fuge" (Lado ABC. 2012)

"Polonezy" (Lado ABC, 2013)
"Scarlatti" (For Tune, 2013)

"El pueblo unido jamas sera vencido" (Bôłt Records, 2014)

"Mazurki" (For Tune, 2015)

"Beethoven: Ostatnie sonaty fortepianowe" (Lado ABC, 2015)

"Symfonia nr. 1 'Zwycięstwo'" z Orkiestrą Dętą OSP w Słupcy (Turning Sounds, 2016)

"Chopin Nokturny" (Lado ABC, 2017)


www.marcinmasecki.com